Hout als natuurlijke airco.

Temperatuurschommelingen, koude, oncomfortabele wandoppervlakken en wisselende luchtvochtigheidswaarden zijn vreemd voor het houten huis. Als bewoner van een Holz100-huis ervaar je een thermisch welzijn dat voorheen onmogelijk leek in dit universum.

Hout heeft in vergelijking met andere bouwmaterialen een uitstekend warmteopslagvermogen en koelt daardoor maar heel langzaam af. Het houten huis verwarmt niet alleen in de winter, maar blijft ook in de zomer aangenaam koel. Zomerhitte dringt net zo langzaam van buiten naar binnen als verwarmingswarmte van binnen naar buiten.

De Thoma Holz100-wand biedt niet alleen fantastische U-waarden, hij beheerst ook nog veel meer. Als massief, monolithisch, maar bovenal plantaardig bouwmateriaal heeft het bijvoorbeeld uitstekende warmteopslagcapaciteiten die twee keer zo hoog zijn als dat van conventionele minerale bouwmaterialen voor muren. Dit resulteert in bijzonder goede koeltijden, aangezien de Holz100 wand op een unieke manier zeer goede U-waarden en zeer goede opslagcapaciteitswaarden combineert.

Koeltijden in vergelijking:

Houtskeletbouw: ca. 8-10 uur

Bakstenen constructie: ca. 60-80 uur

Holz100 30cm + 8cm isolatie: ca. 280 uur

Holz100 36 muur: ca. 280 uur

Afkoeltijd ter vergelijking

De grafiek laat zien hoe de temperatuur van de binnenmuur daalt nadat de verwarming is uitgeschakeld, waarbij het algemene gedrag van het gebouw met ramen en deuren wordt gemeten. Het Holz100 huis koelt beduidend langzamer af dan vergelijkbare bouwmaterialen.

Binnen oppervlakte temperatuur van de buiten wand noord in vergelijking met de afkoeltijd.